Beurs

De Beurs van Koningsbergen was een ontwerp van de Bremer architect Heinrich Müller werd tussen 1870 en 1875 in neorenaissancestijl opgetrokken. Het gebouw bestaat tegenwoordig nog en is gelegen in de voormalige voorstad van Koningsbergen. Vroeger lag de Beurs vlak naast de Grüne Brücke, tegenwoordig is het bouwwerk vlak langs de Leninskij Prospekt in Kaliningrad gelegen.

3D-weergave van de Beurs

Functie tijdens Duitse Rijk

De Beurs diende ten tijde van het Duitse Rijk vooral als handelscentrum voor een aantal agrarische producten als zaden of graan. Niet alleen handelaren, maar ook vervoerders, verzekeraars en bevoorradingsbedrijven deden hier zaken. Daarnaast werd de beurshal gebruikt voor culturele evenementen. Het bekendste evenement was een gemaskerd bal, dat elke winter werd gehouden voor alle inwoners van Koningsbergen.

Tweede Wereldoorlog en wederopbouw

De Beurs heden ten dage in Kaliningrad Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte ook de Beurs verwoest door de aanhoudende bombardementen. Onder meer de vier sculpturen van de werelddelen Europa, Azië, Afrika en Amerika, die de hoeken van het gebouw versierden, gingen verloren. Deze beelden waren gemaakt door de bekende Koningsbergse beeldhouwer Emil Hundrieser. Na de Russische overname bleef de Beurs enige tijd onbenut, tot deze in 1967 weer werd opgebouwd. Sindsdien dient het pand als cultuurhuis voor zeelieden en voor culturele evenementen.