Bruggen

De Zeven Bruggen van Koningsbergen Koningsbergen verwierf aanzien door de aanwezigheid van vele bruggen. De stad beschikte op zijn hoogtepunt over liefst tien bruggen over de rivier de Pregel, terwijl ook over de slotvijver een brugverbinding gelegd was. Koningsbergen was met name bekend om zijn bruggen door het bekende wiskundevraagstuk ‘De Zeven Bruggen van Koningsbergen’, dat werd opgelost door Leonhard Euler. Zoals de naam van dit vraagstuk al aangeeft, komen niet alle bruggen van de voormalige stad hierin voor.

Tegenwoordig zijn nog slechts drie van deze zeven bruggen van Koningsbergen intact. Tijdens het bombardement van de Royal Airforce werden twee bruggen verwoest, na de Russische invasie sloopten de Russen nog eens twee bruggen. Van de bruggen die over zijn, stammen er slechts twee uit de tijd van Euler: de derde brug werd in 1935 door de Duitsers herbouwd.

De oorspronkelijke bruggen van Koningsbergen

De zeven oorspronkelijke bruggen droegen de volgende namen:

 • Grüne Brücke
  De Grüne Brücke liep over de oude Pregel en verbond de wijk Kneiphof, gelegen op het Domeiland, met de zuidelijk gelegen voorstad en de Koningsberger Beurs.
 • Krämerbrücke
  De Krämerbrücke lag in het verlengde van de Grüne Brücke en verbond de wijk Kneiphof met de oude stad. Deze brug liep over de nieuwe Pregel.
 • Schmiedebrücke
  De Schmiedebrücke liep parallel aan de Krämerbrücke over de nieuwe Pregel.
 • Köttelbrücke
  De Köttelbrücke lag parallel aan de Grüne Brücke en verbond de voorstad eveneens met het Domeiland.
 • Honigbrücke
  De Hönigbrücke loopt vanaf Kneiphof in oostelijke richting naar de Lomse (tegenwoordig: Oktobereiland).
 • Holzbrücke
  De Holzbrücke liep parallel aan de Krämerbrücke en de Schmiedebrücke en verbindt de Lomse met de voormalige wijk Löbenicht.
 • Hohe Brücke
  De Hohe Brücke ligt tussen de Lomse en de voorstad. Deze brug loopt over de oude Pregel. In 2009 werd deze brug nog grondig gerestaureerd.

Van deze zeven bruggen bestaan op dit moment enkel de drie laatstgenoemden nog (Honigbrücke, Holzbrücke en Hohe Brücke).

Nog vier bruggen

Naast de zeven Koningsbergse bruggen uit het bekende wiskundevraagstuk, beschikte de stad over nog vier vermeldenswaardige bruggen:

 • Kaiserbrücke
  De Kaiserbrücke verbond de oostelijke rand van de voorstad met de Lomse.
 • Eisenbahnbrücke
  Deze brug was aan ten westen van het centrum van de stad gelegen en liep over de Pregel. De brug werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd voor de industrie en spoorwegen.
 • Reichsbahnbrücke
  Aan het begin van de twintigste eeuw werd ten westen van de Friedrichsburger Tor deze nieuwe, moderne brug gebouwd ten bate van de industrie en handel.
 • Schlossteichbrücke
  Deze voetgangersbrug loopt over de slotvijver en is ten noorden van de oude stad gelegen.

De Grüne Brücke in 1908 Alle vier deze bruggen zijn heden ten dage nog in gebruik. De Kaiserbrücke werd ter ere van het 750-jarig bestaan van Koningsbergen/Kaliningrad in 2005 opnieuw gelegd en staat sindsdien als Jubileumsbrug bekend. De Schlossteichbrücke ligt tegenwoordig ten noorden van de oorspronkelijke brug, die in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.