Burgkirche

De Burgkirche werd tussen 1690 en 1696 gebouw en was niet ver gelegen van de slotvijver van Koningsbergen. Het bouwwerk fungeerde als kerk voor de Duitse Gereformeerde Kerkgemeenschap. Het gebouw was gemodelleerd naar de Nieuwe Kerk in Den Haag. Op 23 januari 1701 werd de Burgkirche door koning Frederik I van Pruisen officieel in gebruik genomen.

De Burgkirche voor de verwoesting

Het interieur

Het schip van de Burgkirche bestond uit een houten gewelf van de kerk dat met pleisterwerk was bekleed. De verschillende apses, de halfronde uitbouwen van de kerk, waren elk in de vorm van een ster opgetrokken. Aan het uiteinde van de lange zijde van het schip bevond zich de preekstoel. Verder bevond zich in het bouwwerk een orgel met daarop een grote Pruisische adelaar. In 1727 werd een grote, rijkelijk versierd deur voor de entree geplaatst.

Verwoesting van de Burgkirche

De Burgkirche werd tijdens de bombardementen op Koningsbergen in augustus 1944 en de Russische aanval van april 1945 zwaar verwoest. Net als bijvoorbeeld het Slot van Koningsbergen bleef de kerk enige decennia in verwoeste staat staan. In 1969 werd uiteindelijk bevolen tot de sloop van de ruïne, ironisch genoeg in hetzelfde jaar dat de Nieuwe Kerk in Den Haag uit haar kerkelijke functie werd ontheven. Op de plek waar eens de Burgkirche stond, is nu een park te vinden. De Haagse Nieuwe Kerk is hierdoor weer uniek in zijn soort.

De Nieuwe Kerk in Den Haag heden ten dage